Salariile angajaților din România, afectate de inflație. Câți vor să își schimbe locul de muncă în următorul an

de: Ana Anițoiu
24 07. 2023

Salariile angajaților din România sunt afectate de inflație și de încetinirea creșterii economice, în contextul în care puterea de cumpărare a scăzut la un nivel record pentru ultimul deceniu. Rezultatele unui studiu realizat recent arată câte persoane se gândesc să își schimbe locul de muncă în următorul an, din această cauză.

Câți angajați din România vor să își schimbe locul de muncă

Rezultatele unui studiu ce a fost făcut de compania de consultanţă PwC România arată că procentul angajaţilor din România care vor să-şi schimbe locul de muncă în următorul an a crescut la 18% în 2023, de la 16% în 2022.

Cei mai predispuși la schimbarea locului de muncă sunt tinerii din Generaţia Z, adică cei cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani (28%), conform aceluiași studiu.

“Încetinirea creşterii economice şi inflaţia au erodat puterea de cumpărare la un nivel record pentru ultimul deceniu, afectând veniturile angajaţilor. Deşi companiile au făcut, în general, eforturi de a atenua prin majorări salariale impactul acestui context economic, creşterea continuă a preţurilor din ultimii doi ani i-a determinat pe mulţi angajaţi să ia în considerare schimbarea locului de muncă.

Astfel, pe lângă impactul crizelor multiple asupra economiei care impun transformarea modelelor de business, companiile trebuie să-şi ajusteze politicile de resurse umane”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing partner la PwC România.

Câți români își epuizează salariul pe cheltuielile curente

Conform sondajului PwC Hopes & Fears Workforce, procentul angajaţilor din România cărora salariul le ajunge doar pentru cheltuielile curente a crescut de la 55% la 57% în acest an. Alți 13% dintre angajații din țară spun că se descurcă greu să plătească facturile în fiecare lună.

De asemenea, a fost înregistrată o ușoară creștere a procentului angajaţilor care vor să ceară o mărire de salariu, de la 40% în 2022, la 41% anul acesta.

Pe de altă parte, a scăzut procentul celor care vor să ceară o promovare, de la 39%, la 31%. Pentru a-şi crește veniturile, 10% dintre angajații din România spun că au un al doilea job, un procent mai mic decât cel la nivel global, ce este de 16%.

În consecință, nivelul general de satisfacţie faţă de locul de muncă este în scădere. Dintre persoanele care au răspuns la chestionarul pe care este bazat acest studiu, 53% s-au declarat mulţumite, cu un punct procentual mai puţine decât anul trecut.

Acest studiu, aflat la cea de-a doua ediţie în România şi la cea de-a patra la nivel global, a strâns răspunsuri de la aproape 54.000 de angajaţi din 46 de ţări şi teritorii, dintre care peste 500 din România.